1. HYGEN OCH SÄKERHET

    HYGIEN OCH SÄKERHET

    HACCP

    System som permanent identifierar, bedömer och styr faror som är viktiga för att säkerställa att livsmedel inte blir skadligt för hälsan

    På de här sidorna får du fakta och råd om hur du undviker att utsätta dig för onödiga risker genom maten du äter. Här finns bland annat information om mögel, bakterier, miljögifter, bekämpningsmedel, förpackningsmaterial, allergener, växtgifter och gifter som bildas när maten tillagas.

     

    Miljö och kvalitet

    Miljö- och kvalitetsarbete har hög prioritet hos oss. Vi tar vårt ansvar för omgivningen. från råvara till färdig produkt. målsättningen är att bli bättre i takt med att kunskapen ökar och tekniken förfinas. Samtliga anställda går en grundläggande miljöutbildning och vi planerar en uppföljning.

     

    I programmet ingår rutiner för hur risker ska hanteras, förebyggas och åtgärdas, men även hur detta ska dokumenteras. Det gäller hygien, livsmedlens spårbarhet och säkerhet både för de som vistas i köket men också för dem som ska äta maten. Dagligen genomförs ett antal fasta kontroller som dokumenteras. 

     

    För att vara säkra på att våra produkter håller sig fräscha hela vägen från tillverkning fram till kunden använder vi oss av flera olika förpackningstyper.

    Risker i maten

    kunskapen om risker i maten är stor och mycket är reglerat i lagar. Livsmedelsverket arbetar, tillsammans med europeiska lender, för att förbättra kunskapen om dessa.

     

     

    FRÅGOR OCH SVAR

     

    Hur lång är hållbarheten efter att man öppnat förpackningen?

     

    Det är väldigt olika för olika maträtter. Många faktorer påverkar  maten när man väl har öppnat förpackningen, bland annat hur ofta och hur  länge förpackningen är framme på bordet. En annan sak som kan påverka  hållbarheten är den övriga maten som man har i sin kyl samt hur rena  besticken är som man stoppar ner i burken.

     

    I vilken ordning skrivs bäst-före-datum? 

    Dag, månad, år – enligt Livsmedelsverkets regler

     

    Kan man dricka vattnet direkt från varmvattenkranen?

     

     

    Nej, man bör inte dricka varmt kranvatten. Det varma kranvattnet kontrolleras inte och bör därför inte användas som dryck och till matlagning.

     

    Om man har kommunalt dricksvatten är vattnet i kallvattenkranen kontrollerat av leverantören. Kommunalt dricksvatten är ett livsmedel som ska följa 

     

    Varför ska man inte använda aluminiumkärl eller folie till sura livsmedel?

     

    Sura livsmedel löser ut aluminium från folien, så att aluminium överförs till maten. Täck därför inte sura maträtter, som bärpajer, med aluminiumfolie för förvaring under någon längre tid. Folie ska inte heller vara i kontakt med sådan mat i ugnen.

     

     

    Sura rätter i metallkärl, exempelvis en rostfri skål, bör täckas med plastfolie vid förvaring, i stället för aluminiumfolie, eftersom aluminiumet kan brytas ner fortare när det kommer i kontakt med andra metaller.

     
     
    Det är inte farligt att använda stekpannor, formar eller kastruller av aluminium. Om man lagar mat i aluminiumpannor eller aluminiumkastruller kan man få i sig ytterst små mängder av aluminium och mycket litet av det man får i sig tas upp i kroppen.

     

     

    Sura livsmedel löser däremot ut mer aluminium än andra. Detta innebär sannolikt ingen hälsorisk, men säkerhetsmarginalen minskar.

     

     

    Därför avråder Livsmedelsverket konsumenter och kökspersonal från att tillaga, värma upp eller förvara sura livsmedel i kastruller, formar, dricksflaskor och andra kärl av aluminium som saknar skyddande beläggning.

    Med sura livsmedel menas

     

     

    • saft, juice, soppor, krämer eller mos av rabarber, bär och frukt,
    • soppor, såser och inläggningar av till exempel tomater och surkål.
     

    Är det olämpligt att förpacka livsmedel i plastfilm av PVC?

     

    Plastfilm som används i hemmet är i regel gjord av polyeten (PE, till exempel Glad-pack) och innehåller inte mjukgörare.
     

    PVC-plastfilm (polyvinylklorid) används främst vid butiksinpackning. Det finns olika typer av plastfilm av PVC. Vissa lämpar sig endast till frukt och grönt. Om man använder samma typ av PVC-plastfilm till feta livsmedel som ost och grillat kött finns det risk för att mjukgörare i filmen vandrar (migrerar) över till livsmedlet.

     

    Det finns PVC-film som kan användas för att förpacka feta livsmedel i, så kallad lågmigrerande PVC-film. Det ska då tydligt framgå av märkningen av plastfilmen att den är lämplig att förpacka ost i.

     

    (Är du osäker på om lämplig film används i din butik, fråga då vad de använder.)

     

    Grädden blir sur i semlor som står i rumstemperatur?

     

    Att grädden får kortare hållbarhet och blir sur är inte den enda risken med att semlorna förvaras för i rumstemperatur. I pastöriserad grädde kan det fortfarande finnas sporer från bakterien Bacillus cereus.Om vispad grädde förvaras i rumstemperatur kan dessa sporer gro och föröka sig till nivåer som kan orsaka magsjuka.

     

     

    Är mat värmd i mikrovågsugn cancerfamkallande. Eller förlorar maten näringsämnen?  ?  

     Mat som värms i mikro är inte cancerframkallande.

     

    Ryktet om att så skulle vara fallet kommer från en felaktig schweizisk studie. Studien har vederlagts många gånger, men dyker ändå upp med jämna mellanrum. Det som händer i mikrovågsugnen är helt enkelt att vattnet i maten kokas, inget annat. 

     

    Det finns inga publicerade studier som visat att vanlig tillagning i mikrovågsugn påverkar näringsinnehållet negativt på annat sätt än vanlig uppvärmning. Tvärtom är det en skonsam tillagningsmetod. 

     

    När man lagar mat i mikrovågsugnen kokas vattnet i maten. Det finns flera studier som undersökt vad som händer vid matlagning i mikrovågsugn. I de flesta fall visar de endast små förändringar. Dessa är vanligtvis mindre än de som uppkommer vid vanlig kokning och stekning. 

     

    Om man däremot upphettar längre och intensivare än vad man norm

     

    alt gör blir det en del förluster av näringsämnen. Mikrovågsugn är inte lämpligt för att tina eftersom den ojämna uppvärmningen gör att antikroppar och enzymer kan förstöras.

     

    Glöm inte att värma maten i mikron till minst 70 grader..

    Säker tillagningstid

    Bakterierna dör ifall kärntemperaturen i maträtten överstiger följande föråtminstone angiven tid.

     

    60°C - 45 minuter

    65°C - 10 minuter

    70°C - 2 minuter

    75°C - 30 sekunder

    80°C - 6 sekunder

     

     

    Försäljning av hembakta bullar

     

    Det finns ingenting i lagstiftningen som förbjuder försäljning av hembakta bullar. Däremot är det alltid den som säljer mat som ansvarar för att maten är säker. Lagstiftningen sätter säkerheten för konsumenterna i fokus. All mat som säljs eller skänks till konsument ska vara säker och det är säljaren som ansvarar för att det är så.

     

    Ideella och kyrkliga föreningar måste uppfylla samma krav på att maten är säker som andra verksamheter. En restaurang eller ett café som drivs av en ideell förening omfattas därmed av samma krav som ett privat företag med samma verksamhet.

     

    Den risk verksamheten kan medföra avgör vilka delar av lagstiftningen som den ansvariga måste uppfylla. Kommunen, som är kontrollmyndigheten, avgör om verksamheten uppfyller livsmedelslagstiftningen

     

    Hur mycket socker behöver man ha i sylt för att mögel inte ska bildas?

     

    För att helt undvika att sylt möglar måste man ha så mycket socker att sylten snarare kommer att smaka socker än bär. Att använda så mycket socker är heller inte något rekommenderar.

     

    Följ i stället ett recept i en vanlig kokbok och använd de mängder socker och bär som anges. En kombination av socker och konserveringsmedel, till exempel bensoesyra, är ofta tillräcklig för att undvika mögel. Använd rena burkar och sätt på locket direkt när den heta sylten hällts upp.

     

    Om man vill ha en lättsockrad sylt men slippa mögelproblem är ett alternativ att frysa in sylten i mindre förpackningar. Då kan man ta fram så mycket sylt man behöver för dagen och undvika att sylten står i kylskåpet och möglar

      

    hand hygen

     handdesinfektionsrutiner.jpg

     

    Kan man vara överkänslig mot azofärgämnen?

    Ja, vissa azofärgämnen kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos en del personer. De som drabbas är personer som redan har någon form av allergi. Symtomen är hudutslag som oftast är lindriga. Andra symtom som astma, nässelfeber och eksem har också rapporterats.

    Totalt tillåts tio azofärger (se lista nedan). Av dessa får sju i regel användas till nästan alla livsmedel som får färgas. Det innebär att de exempelvis får användas i drycker, konfektyr, sylt och godis. Men de är inte tillåtna i baslivsmedel som mjölk, ägg, mjöl, ris med flera.

    Några azofärgämnen får bara användas i vissa livsmedel. Dessa är E 123 amarant (rött), som bara får användas till fiskrom och spritdrycker och E 180 litolrubin BK (rött) som bara får användas till ätlig ostskorpa. För ett annat färgämne, E 154 Brun FK, är användningen begränsad till kippers, en viss typ av rökt fisk. Färgämnet används inte i Sverige.

    De personer som inte tål vissa azofärger har möjlighet att undvika dessa eftersom tillsatser alltid måste deklareras på förpackade livsmedel.

     

    E 102 Tartrazin
    E 110 Para-orange, Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S
    E 122 Azorubin, karmosin
    E 123 Amarant
    E 124 Nykockin
    E 129 Allurarött AC
    E 151 Briljantsvart BN, svart PN
    E 154 Brun FK
    E 155 Brun HT
    E 180 Litolrubin BK
     

 online beställning

arpa.png

www.pizzeriaarpa.se

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
www.arpa.n.nu